top of page

Tři velká úskalí, na která v PPC online marketingu narazíte

Zdravíme Vás z Behavee, online marketingové agentury, kde pomáháme Vašim businessům růst. Tento článek není určené odborníkům, ale Vám, majitelům nebo ředitelům, kteří chtějí více porozumět tomu, co a proč se v jejich online marketingu děje. Proto to trochu zjednodušíme a zkusíme mluvit hlavně česky :)


1. Google Ads (Facebook Ads, Sklik a další) reportuje více nákupů, než mu připisuje Google Analytics


Každý reklamní účet si tak trochu hraje na “svém písečku”. Jeden neví o druhém, ale všechny z nich by měly dostávat informaci, že ten, kdo v nich kliknul na reklamu, pak nakoupil. Komplikuje nám to ale fakt, že zákazník mohl vidět více vašich reklam na různých účtech. Například: rozhodl se pomocí Google vyhledat “červená sedací souprava”, a kliknul na vaší reklamu. Prohlédl si e-shop, sedačky se mu líbily, ale zatím žádnou nekoupil. Pak se šel podívat na Facebook, kde opět viděl Vaší reklamu, opět na ní kliknul a tentokrát se rozhodl, že sedačku nakoupí.


Co se pak stane? Facebook ví, že zákazník kliknul na jeho reklamu a sedačku koupil, tenhle nákup si tedy “připíše” do svého účtu. Jenže to samé udělá i Google, i tam ten samý zákazník proklikl reklamu a nakoupil. Vidíme tedy jeden nákup v reklamním rozhraní Facebooku, a druhý nákup v rozhraní Google Ads. Rychlou laickou kontrolou lze snadno dojít k závěru, že sedačky se prodaly dvě, ale přitom víme, že z obchodu odjela jen jedna.


Co s tím? Který účet přivedl nákup?


Jednoznačné odpovědi se nedoberete, ale je dobré aspoň vědět, že se to děje, a marketingovou strategii tomu uzpůsobit. Nejlepší pohled Vám dá nástroj Google Analytics, který o obou kliknutích ví, také ví že je udělal jeden člověk, a nákup (ano, trochu si to zjednoduší) připíše poslednímu kliknutí z kampaně, tedy v našem případě Facebook Ads.


Pro Vás je důležité vědět, že neproběhly nákupy dva, jak by se z Google Ads a Facebook Ads mohlo zdát, ale jen jeden.



2. Kampaně v poslední době výrazněji ztrácí výkon


Možná sami patříte mezi ty, kterým jejich online kampaně poslední dobou ztrácejí výkon. Je to často způsobené nejistou dobou, ve které se teď nacházíme. Celosvětovou Covid pandemii, která online obchodování občas i nahrávala, vystřídalo geopolitické napětí kombinované s recesí, kdy si každý svou útratu dvakrát rozmýšlí.


Má to ale i jeden ryze technický důvod: omezení ukládání cookies dané zákonem. Chápeme důležitost ochrany soukromí, ale nám markeťákům to výrazně komplikuje život: kampaně se nedaří tak dobře optimalizovat, a ve statistikách vidíme nižší počty konverzí, než reálně kampaně přinesly. Může chybět klidně i 40 % konverzí, a celkem výkonnou kampaň můžeme nesprávně označit za neprofitabilní a vypnout jí.


Co s tím? Pořád nejsme úplně bezmocní, dokážeme výsledky kampaní srovnávat mezi sebou, umíme s velkou pravděpodobností říci, která běží lépe než jiná. Dokážeme vyhodnocovat, jestli námi udělaná optimalizace kampaně vedla ke zlepšení výsledku, nebo spíše naopak.


A na celkovou výtěžnost kampaní se doporučujeme dívat spíše z pohledu celkových prodejů, neboli kolik nám přibývá peněz. Pokud je trend rostoucí, zřejmě to děláme dobře.




3. Jak posílit efekt online kampaní, když je potřeba


Prostředků na online kampaně není nikdy dost a jejich efekt není nikdy takový, abychom ho nechtěli vylepšit. Výborným doplňkem ke klasickým placeným kampaním je e-mailing. U nás v agentuře používáme nástroj Smart Emailing, hlavně pro jeho perfektní napojení na Shoptet, nepoužívanější e-commerce platformu v Čechách.


Jak nám e-mailing pomůže? Především je to aktivita, která nestojí mnoho peněz, hlavní výdaj je za samotný nástroj, kterým e-mailing řešíme. O to větší důraz je ale potřeba klást na obsah, kvalitu a četnost e-mailů, které stávajícím a potenciálním zákazníkům posíláme.


Řídíme se primárně fází, v jaké se příjemce e-mailu nachází. Pokud právě souhlasil se zasíláním e-mailů, přivítáme ho. Ihned poté, co nakoupil zboží nebo uzavřel smlouvu, poděkujeme za nákup a třeba nabídneme doplňky. V případě, že delší dobu nenakoupil, můžeme se mu připomenout třeba slevou na další nákup. Potěší také přání k narozeninám nebo svátku.


E-mailing tak může výrazně dopomoci k celkové efektivitě online marketingových aktivit. Placenými kampaněmi potřebujeme přivádět nové návštěvníky, ale s jejich překlopením do zákazníků nebo klientů a s následným remarketingem už vydatně pomůžou e-maily.



4. Něco extra pro e-shopy (zbožáky a produktový XML feed)


Pro e-shop jsou jedny z nejefektivnějších kampaní ty na zbožových srovnávačích, například Google Shopping, Zboží.cz, Heuréka, Favi nebo Glami, a produktové kampaně na Meta (Facebook a Instagram). Všechny tyto kanály pracují s tzv. produktovým feedem, což je automaticky generovaný soubor s informacemi o produktech ve vaší nabídce. Obsahuje například název a popis produktu, EAN, skladovou dostupnost, cenu a další důležité informace. E-shop ho generuje automaticky, přičemž kvalita jeho obsahu - a to, jak mu zbožové srovnávače rozumí - výrazně ovlivňuje výkonnost kampaní.


Produktový feed je jedna z prvních věcí, kterou u nového e-shopového klienta řešíme. Používáme na to nástroj Mergado, kterým umíme produktový feed upravit tak, aby “chutnal” všem zbožovým srovnávačům. Klientům tak dokážeme velmi rychle pomoci - efekt bývá rychlý a výrazný, a následné investice do placených kampaní už děláme nad opravenými produktovými feedy.

Tyto a další nástrahy online marketingu běžně s našimi klienty řešíme. Pokud byste měli zájem o bezplatnou konzultaci, nebo rychlý audit vašich online marketingových aktivit, ozvěte se nám. Rádi pomůžeme. Děkujeme, a ať se Vám daří!


Tým Behavee.

37 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page