top of page

Co je SEO a proč ho mít vyladěné

Aktualizováno: 2. 2. 2021

SEO (Search Engine Optimization) je souhrn metod, díky kterým se zlepší viditelnost vašeho webu v internetových vyhledávačích. Takže se bude jako odpověď na konkrétní dotaz objevovat výš a častěji.

O SEO často mluvíme v souvislosti s internetovými vyhledávači, jako je Google, Seznam, Yahoo!, Bing atd. Optimalizovat pro vyhledávání ale můžeme i jinde, například na sociálních sítích pomocí klíčových slov, hashtagů nebo tagů (štítků).


Běžně se ne úplně správně používá spojení SEO optimalizace, čímž se právě ono optimalizování v termínu zdvojuje. Doporučujeme proto říkat jen SEO nebo optimalizace pro vyhledávače. Pokud vás pro to nepřesvědčíme my, zkuste si přečíst článek Pavla Ungra, jednoho z předních českých expertů na SEO, který vám to vysvětlí podrobně.


SEO vs. SEM

Aby všech zmatků ohledně správné definice SEO nebylo málo, přibyla v posledních letech ještě zkratka SEM (Search Engine Marketing, někdy také jen Search marketing). Tento druh marketingu kombinuje SEO a PPC (Pay Per Click) reklamu a ukazuje se být jednou z nejefektivnějších forem reklamy na internetu.


Zatímco u PPC reklamy ale za každý proklik na vaši stránku platíte (a cena za proklik nemusí být malá, obzvlášť v předvánoční době), prokliky, které vám přinese SEO jsou zadarmo. (Ačkoli ať jsme fér, ani SEO není úplně bez nákladů. Opravdu dobrá SEO analýza webu také něco stojí.)


Proč byste měli řešit SEO

Optimalizace obsahu webu pro vyhledávače je komplexní a odborná činnost. Začíná důkladnou SEO analýzou, která může odhalit celou řadu nedostatků, jako jsou:

  • Nejasné URL adresy produktů

  • Chybějící klíčová slova v textech

  • Špatná práce s nadpisy

  • Nerelevantní meta texty stránek

  • Nevyplněné alt texty u obrázků

  • Neoriginální a duplikované texty

  • a mnoho dalších



Jak vidíte, SEO je důkazem, že ďábel se skrývá v detailech. Protože jsou to často právě drobné chyby, které vás stojí lepší pozici ve vyhledávání. Abyste je všechny dokázali odstranit, chce to hodně znalostí a řadu nástrojů.


Ze zkušenosti také víme, že velká část SEO analýz nakonec nevede k žádným změnám právě proto, že jsou tak rozsáhlé. V Behavee proto SEO (i UX) analýzu dávkujeme v podobě pravidelných tipů, které vám dávají čas doporučení postupně uvádět do praxe. A pokud teď hloubkovou analýzu dělat nechcete, můžete využít SEO nástroj, který je součástí Behavee platformy a který vás upozorní na ty nejzásadnější nedostatky webu. Přečtěte si také, jak děláme SEO v Behavee.


Proč SEO řeší vyhledávače


Cílem vyhledávačů je přinášet na otázky uživatelů ty nejpřesnější a nejužitečnější odpovědi. Proto favorizují weby, které vyhodnotí jako důvěryhodné a přínosné. Obecně jako důvěryhodné označují weby, které:

  • Jsou optimalizované (proto SEO)

  • Které jsou „živé“ a aktualizují se (například pomocí blogu nebo sekce novinek)

  • Jejichž stránky jsou prolinkované, odkazují na cizí weby a ideálně cizí weby odkazují na ně (ale tady už se dostáváme do oblasti linkbuildingu)


Vyhledávače mohou na druhou stranu váš web vyhodnotit jako nedůvěryhodný a penalizovat ho kvůli nekalým SEO praktikám (například kvůli tzv. tapetování stránky klíčovými slovy), textům zkopírovaným z jiných stránek atd. Vyhledávače neustále mění kritéria, podle kterých přínosnost a důvěryhodnost stránek posuzují. SEO odborníci tyto trendy sledují a dokážou vám dát aktuální doporučení a navrhnout konkrétní změny. Vám stačí je pak na stránku nasadit.


Tip na závěr

Pokud jde o SEO, zkuste nad vlastním webem přemýšlet jako vyhledávač. Je užitečný pro lidi? Řeší jejich potřebu? Dokážou se na něm snadno orientovat? Najdou na něm hodnotné a originální informace? Když totiž budete tvořit web, který je užitečný lidem (a doladíte detaily na základě SEO analýzy), ocení to nejen vyhledávače, ale i samotní zákazníci. A o to jde především.

157 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page