top of page

Proč vznikají rozdíly ve statistikách

Čas od času se stává, že se analytická data z různých zdrojů liší. V tomto článku vysvětlíme, proč a jak dochází k rozdílným statistikám v Behavee a např. v Google Analytics.


Jedním z důvodů je tracking a označení kampaní. Rozdíl se z tohoto důvodu tvoří spíše u platforem jako je Behavee a Google Analytics a např. Shoptetem. Ne mezi platformami navzájem. Objektivně lze říci, že Google Ads “lépe” natrackují právě Google Analytics (dále jen GA), neboť jsou propojené a od jedné firmy. Na druhou stranu se někteří malinko konspiračně domnívají, že jsou statistiky z GAds v GA trošku “vylepšované”. Ale z pohledu diváka GAds s GA funguje “lépe” než s Behavee.


Není chyba, že statistiky Behavee nezohledňují vrácené a zrušené objednávky, nejsou totiž ve standardním režimu sledovány ani GA či jiným nástrojem.


Hlavní důvod, proč se data liší vyplývá ze samé podstaty toho, jak jsou tyto a další nejběžnější analytické nástroje postavené.


Fungují na bázi JavaScriptu, části kódu vloženého do hlavičky stránky, který by se měl inicializovat (“vzbudit") při každém načítaní stránky. A zde je kámen úrazu. Existují různé Ad Blockery, které JavaScripty potlačují. Někdo ho má vypnutý úplně, někdy Ad Blocker protežuje jeden skript před druhým (záleží na nastavených cookies, jaký prohlížeč uživatel používá apod). Někdy se některé skripty jednoduše nenačtou např. z důvodu výpadku jedné ze stran. Jedná se o všeobecný problém, se kterým se potýkají všechny podobně založená řešení. Proto se rozdíly v trackování Behavee a GA v počtu návštěv, celkových prodejů, zobrazených stránek atd. mohou mezi sebou lišit o cca 5-10 %. To ale neznamená, že má některá platforma úplnou pravdu, všechny se od úplné pravdy liší o nějaké procento, pouze každá z jiného důvodu.


Podíváme-li se na záznamy návštěv v Behavee a v GA, může nastat tato situace:

  • Přišlo 10 návštěv

  • Behavee trackovalo 8 z nich (návštěva 1 až 8)

  • GA trackovalo 7 z nich (návštěva 3 až 9)

Zde je seznam návštěv a kdo je trackoval:

  1. Behavee

  2. Behavee

  3. Behavee a GA

  4. Behavee a GA

  5. Behavee a GA

  6. Behavee a GA

  7. Behavee a GA

  8. Behavee a GA

  9. GA

  10. NIKDO

Výsledky z takové statistiky budou:

  • Rozdíl mezi platformami – Behavee 8 vs GA 7 = 12,5 % v prospěch Behavee

  • Rozdíl Behavee oproti pravdě – Behavee 8 vs REAL 10 = 20 % v neprospěch Behavee

  • Rozdíl GA oproti pravdě – GA 7 vs REAL 10 = 30 % v neprospěch GA

Proto je velmi důležité, abychom se na data z těchto nástrojů nedívali optikou 1:1, ale spíše optikou trendů a poměrů. Něco roste, něco klesá, něco stagnuje. Např. jedna stránka se zobrazuje 3x víc než druhá, prodej určitého produktu se po snížení ceny pohybuje kolem nuly, náklady na konverzi se zvýšily atd.

Nesledujte data po jednotkách, protože se nikdy nedočkáte přesného obrazu reality.


To bývá často problém u menších e-shopů, které přirozeně počítají každý klik a každou konverzi. A někdy, například při atribučních modelech tzn. při rozhodování, kdo a jak se po cestě k nákupu zasloužil o to, že zákazník nakonec nakoupil. Objektivní pravda prostě neexistuje. Rozdíly v trackingu běžně dostupných řešení jsou do cca 5-10 % úplně v pořádku. Je to způsobené technologií, která se snaží být co nejuniverzálnější, ale je používaná v tak pestrém světě různých nastavení, aplikací, pluginů a zlepšováků, že nemůže fungovat na 100 %.

 

Tip na závěr:

Dívejte se na data v jakémkoli nástroji více přes trendy a poměry jednotlivých čísel mezi sebou v určitém čase.



27 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page