top of page

Od startu k úspěšnému cíli: náš osvědčený postup pro spolupráci v oblasti online marketingu

Aktualizováno: 28. 8. 2023

Když získáváme nového klienta, často od něj slyšíme: „Jak vlastně bude naše spolupráce vypadat? Co všechno umíte a děláte?“


Jak se vidíme my sami? Jako Vaše první a jediná zastávka na poli online marketingu. Ať už jste v jakékoli fázi podnikání, od zakládání e-shopu až po expanzi do zahraničí, o Váš online marketing se kompletně postaráme. Vám tím ušetříme hlavně čas a komplikace spojené s koordinací více partnerů.


V tomto článku shrneme vše od prvního rozhovoru až po dosažení cílů, stanovených Vámi, a následná péče, aby byly cíle dlouhodobě dodržovány.



První nezávazná konzultace (pár minut)


Prostor pro rychlé seznámení – zavoláme si, probereme Vaše podnikání a produkty nebo služby. Řekneme si, s čím konkrétně bychom Vám mohli pomoci a co by to zhruba obnášelo. Cílem této konzultace je zjištění, zda naše spolupráce dává oběma stranám smysl. Každý klient je jedinečný, většinou potřebuje navýšit prodeje a/nebo profitabilitu, ale cesty k úspěchu jsou různé a taktiku vytváříme vždy na míru. Mezi naše klienty patří i ti, kteří jsou obchodně úspěšní a shánějí nové zaměstnance – těm s úspěchem nabízíme HR marketing, kterým umíme oslovit vhodné kandidáty, kteří zatím aktivně nehledají.


Rámcově si nastíníme, kolik bude vhodné do online marketingu investovat. Předem si pojďme říct, že nemusíte mít obavy. Dá se pracovat i s menším rozpočtem, jen se omezí rozsah našich činností a investic do reklamních účtů. Spolupráci si vyzkoušíme, prostor pro její rozšíření téměř jistě najdeme později.



Strategická diskuse (půl hodiny, kdyby nás to bavilo, tak i déle)


Můžeme se potkat osobně nebo si zavolat online. Seznámíme se s Vaším podnikáním, produkty či službami, cílovými skupinami a konkurencí. Podíváme se na funkčnost vašeho webu a prodiskutujeme obchodní cíle. To nám pomůže pochopit silné a slabé stránky vašeho podnikání a jeho příležitosti. Budeme se hodně ptát a pečlivě poslouchat.


Seznámíme se s Vaší dosavadní činností v online marketingu a jejími výsledky. Jsme rádi, když nám předem marketingové a analytické účty nasdílíte (rádi poradíme nebo pomůžeme), abychom si udělali představu a byli na diskusi produktivní. Navrhneme, jaké konkrétní činnosti pro Vás chceme dělat, včetně časové a finanční náročnosti, seřadíme je podle důležitosti a vybereme ty, které pokryje Vámi vyčleněný rozpočet. Nastavíme si spolupráci při tvorbě a kontrole podkladů pro kampaně.


Společně s vámi stanovíme měřitelné klíčové ukazatele výkonnosti (KPI), které jsou v souladu s vašimi obchodními cíli: čeho konkrétně musíme dosáhnout, abyste byli spokojení? Tím zajistíme správné nastavení očekávání.


Řekneme si, jakými kanály a jak často budeme spolu komunikovat. Základem jsou pravidelné menší týdenní a větší měsíční zhodnocení aktivit včetně reportu a výhledu budoucích aktivit. Budeme také potřebovat informace o novinkách, speciálních akcích, nebo obchodních omezeních. Vaši zpětnou vazbu zapracujeme do našich dalších aktivit.


Po vzájemném odsouhlasení můžeme obratem začít pracovat, často již ten samý nebo následující den. Neztrácíme čas.



Kontrola Vašeho webu a reklamních účtů


Náš tým začne rychlou analýzou klíčových slov a kontrolou SEO webu, aby zjistil případné technické problémy nebo příležitosti ke zlepšení neplaceného umístění vašeho webu ve vyhledávačích. Analýza klíčových slov pomáhá také při návrhu PPC reklam.


Spolu s tím připravíme reklamní účty a zkontrolujeme správnou funkci remarketingových a konverzních kódů.



Nastavení a spuštění kampaní: PPC a sociální média


Většinou v první řadě potřebujete dobře nastavit kampaně ve vyhledávačích, zvlášť pokud nemáte špičkově udělané SEO. Ten, kdo daný produkt nebo službu vyhledává, bývá „nejblíže“ ke koupi. Tím uděláme dobrý základ, ale ten sám o sobě většinou nestačí.


Pokud provozujete e-shop, další zásadní věcí pro vás jsou produktové kampaně. Ty se týkají téměř všech reklamních účtů a jejich výkon hodně závisí na kvalitě tzv. produktového feedu. Ten zkontrolujeme a pokud je potřeba, tak ho upravujeme, aby mu reklamní účty dobře rozuměly. Tady bývá často velký prostor pro vylepšení.


Abychom na Váš web přiváděli dostatek nových návštěvníků, tak pokud to dovolí rozpočet, spouštíme displejové (bannerové a video) kampaně v obsahových sítích Google a Sklik, a na sociálních sítích. Typicky využíváme Facebook, Instagram, Tiktok nebo LinkedIn, který je drahý, ale nabízí velmi účinné profesní cílení.


Jakmile jsou kampaně spuštěny, je důležité je pravidelně kontrolovat a optimalizovat, aby se zlepšovala jejich účinnost. To může zahrnovat testování reklamních textů a grafiky, úpravy nabídek a rozpočtů, nebo třeba cílení na různá publika. Tato práce nikdy nekončí, konkurence také nespí.



Obsahový marketing


Vytváření kvalitního obsahu zaujme nejen nové potenciální zákazníky, ale i ty stávající, kteří mohou opakovaně nakupovat nebo nákup u Vás doporučit. Může také znatelně pomoci se SEO. Zvládnete dobrý obsah vytvářet, nebo nám k jeho tvorbě dodávat zajímavé podklady? Rádi se postaráme o jeho publikování a zvýšení dosahu promováním, ať už se jedná o blog na vašem webu, příspěvek na sociálních sítích nebo video s univerzálním využitím.



E-mailový marketing


Na obsahový marketing, ale nejen na něj, je navázaný e-mailing. Umožní Vám oslovit stávající a potenciální zákazníky cílenými zprávami. Může to být účinná podpora budování povědomí o Vaší značce, přeměna návštěvníků ve Vaše zákazníky, a zákazníky na Vaše nadšené podporovatele. V rámci e-mailového marketingu můžete i využít Affiliate marketing, který umožní uživatelům promovat Vaše produkty nebo služby a získávat od Vás provize za každý uskutečněný prodej.


Význam e-mailingu vzrostl po zavedení zákonných limitů využívání cookies třetích stran. To způsobilo zhoršení výkonnosti online kampaní, kterým k optimalizaci chybí informace o proběhlých nákupech, samotné kampaně se dají hůře vyhodnotit, a je omezeno sbírání remarketingových publik. Všem našim klientům velmi doporučujeme začít s e-mailingem, který pomáhá uvedené problémy částečně kompenzovat.


Pravidelná tvorba obsahu je pro e-mailing dobrá, ale ne nutná, sběr e-mailových adres od návštěvníků a zákazníků, včetně samotného e-mailingu dokážeme nastavit a spravovat tak, aby fungoval a v kombinaci s ostatními aktivitami přinášel zisk. Jeden ze skvělých nástrojů, které používáme, je Smart Emailing a jeho chytré automatizace.


(Zdroj: webové stránky Smartemailing.cz)



Komunikace a reporty


Práci na Vašem online marketingu vnímáme jako službu, jejíž nedílnou součástí je i dobrá komunikace. Vždyť celou řadu klientů jsme získali i díky tomu, že vždy věděli, co děláme, jaké to má výsledky a měli tak o naší spolupráci dobrý přehled.


Naši marketingoví specialisté komunikují se „svými“ klienty napřímo, aby se vždy měli na koho obrátit. Uvnitř agentury ale fungujeme jako tým - víc hlav víc ví, a chceme využít všechny dostupné příležitosti k vylepšení vašich výsledků.


Často pracujeme pro malé e-shopy nebo online služby a odpovědnost, kterou máme, nás velmi zavazuje. Rádi se cítíme jako součást jejich mnohdy malého týmu, a těšíme se z každého, i dílčího úspěchu, který spolu dosáhneme.




Zvažujete rozšíření online marketingových aktivit? Nebo si nejste jistí, že máte vše nastavené správně? Ozvěte se nám a vše nezávazně a bezplatně probereme. Určitě vymyslíme, jak Vám pomoci.



437 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page