top of page

Který marketingový kanál je pro vás ten pravý? 1. díl Testování

Aktualizováno: 1. 9. 2021

Máte nový e-shop nebo už vám nějaký čas funguje, ale stále nemáte odvahu nebo čas pustit se do reklamy? Nevíte, jak začít, který kanál vybrat a kolik investovat? Poradíme vám, jak na to.

Faktorů, které ovlivňují výběr výsledné platformy je mnoho (Propagujete službu? Jedná se o jeden produkt nebo více produktů? Prodáváte známou značku?). Nedá se tedy předem určit, který je nejúčinnější a je nezbytné provést testování. Ať už si reklamy plánujete nastavovat sami, nebo jejich nastavení a optimalizaci svěříte profíkům, nevyhnete se mu.

Před jeho zahájením je důležité zohlednit fázi nákupního procesu, ve které se nachází oslovovaný zákazník i cíl kampaně:

  • Dostat se do povědomí lidí

  • Budovat značku

  • Přivádět nové lidi

  • Věnovat se stávajícím zákazníkům

Co je testování Testování je proces, při kterém se přelévá rozpočet z kanálu do kanálu, mezi jednotlivými reklamami a nastaveními, čímž se zjistí výdělečnost jednotlivých strategií. Snižují se náklady v méně účinných kanálech, a naopak navyšují v ziskových.

Marketingových kanálů pro inzerci produktů na e-shopu je několik:

  1. Google ADS – Vyhledávací kampaně, Google nákupy, Remarketing, Dynamické vyhledávací kampaně, Obsahové kampaně

  2. Sklik – Vyhledávací kampaně, Remarketing,

  3. Facebook a Instagram – Akvizice, Remarketing, Katalog

  4. Zboží.cz – srovnávač zboží

  5. Heureka.cz – srovnávač zboží

  6. E-mailing

Kolik stojí testování Běžně se rozpočet, který je potřeba k testování pohybuje mezi 10 000 – 50 000 Kč. Testování probíhá týden až 14 dní. Tato doba je dostačující k posbírání vzorku dat, ze kterého se vyhodnocení provádí.

Jak provádět testování V praxi se setkáte s tím, že každý marketér má vlastní strategii. Někteří raději dávají větší investice hned ze začátku, jiní preferují jejich postupné navyšování.

Ze začátku doporučujeme nasazovat dle těchto priorit:

  1. Vyhledávací kampaně na hlavní klíčová slova e-shopu

  2. Vyhledávací kampaně na longtaily = méně hledané fráze ve vyhledávačích s menší konkurencí a vyšším potenciálem ke konverzi

  3. DSA kampaně (Dynamic Search Ads)

  4. PLA nákupy Smart (Product Listing Ads)

  5. Remarketing

V plánovaní strategie se také zohledňuje velikost e-shopu:

Malé e-shopy Pro menší firmy je všeobecně smysluplnější vkládat více do budování značky až z peněz, které jim přinesla výkonnostní reklama.

Počáteční investice je např. 10 000 Kč, ze kterých přinese reklama na nejvýdělečnějších platformách 30 000 Kč. Zisk se následně investuje do rozšíření kampaně a budování povědomí o značce např. nasazením bannerů do obsahové sítě, vytvořením cílové skupiny na Facebooku a jejich oslovením.

Příklad rozložení rozpočtu malých e-shopů: Google ADS – 50 % 20 % PLA 20 % Vyhledávací kampaně, Brandová kampaň, 10 % DSA

Facebook ADS – 30 % 10 % Katalog, 20 % Remarketing

Sklik – 20 % 10 % Vyhledávací kampaně, 10 % Remarketing

Střední e-shopy Střední e-shopy s větším počtem produktů by se měly zaměřit především na katalogový prodej, PLA nákupy, zbožové srovnávače a následně využívat více remarketingové strategie.

Příklad rozložení rozpočtu středních e-shopů: Google ADS – 50 % 30 % PLA, 20 % Vyhledávací kampaně, Brandová kampaň

Facebook ADS – 25 % 10 % Katalog, 15 % Remarketing

Sklik – 15 % 5 % Vyhledávací kampaně, 10 % Remarketing, Dynamický Remarketing

Zbožové srovnávače (Zboží.cz, Heureka.cz) – 10 %

Jak vyhodnocovat výsledky testování se dočtete v dalším článku.

56 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page